Børsen-klum­me: Hvordan et advisory board kan gavne dine forretning

På baggrund af WordPilots’ historie har Pernille Marott skrevet denne klumme som blev publiceret i Børsen om vigtigheden af kvalificeret ekstern sparring og etablering af et advisory board eller en bestyrelse – også selv om man er en lille eller nystartet virksomhed. De erfaringer vil vi gerne dele.
Den originale artikel fra Børsen kan findes her.

Under halvdelen af alle virksomheder eksisterer efter fem år. Med et advisory board kan en ung virksomhed få den nødvendige løbende sparring, skabe vækst i Danmark og undgå en tidlig død. Herfra skal lyde en opfordring til at opdyrke en kultur, hvor det bliver naturligt at tage eksperterne med på forretningsrejsen – før det går galt.

thumbnail_Børsen (1).jpg

 

Pernille Marott er ejer af kommunikationsbureauet Marott K og en del af Marott Winkler Kommunikation & Partners. Journalist, kommunikationsrådgiver og professionelt bestyrelsesmedlem samt medlem af Bestyrelseskvinder
“Tænk, hvis vi kunne skabe en kultur, hvor det bliver naturligt at tage eksperterne med på forretningsrejsen, før flyveren crasher og i stedet flyver til månen. Det ville ikke alene gavne den enkelte virksomhed. Det ville også gavne Danmark,” skriver Pernille Marott i denne klumme. Foto: PR/Rune Evensen.

 

 

Tre bliver til to
Der var en, der var to, der var tre ejerledere, da translatørvirksomheden Wordpilots så dagens lys. Det er 11 år siden. Allerede efter et par år valgte den første ejerleder at sige farvel. Ikke underligt. For Danmark er et lønmodtagerland, hvor andelen af selvstændige kun udgør 7,5 pct. af den samlede beskæftigelse, og den almene forståelse for at drive forretning ligger dermed på et lille sted. Da Wordpilots efter endnu et par år blev kåret som gazelle af Børsen, fløj ejerleder nummer to mod nye horisonter. Hun havde nået sit mål med virksomheden. Roger over!

Tilbage sad ejerleder nummer tre; Joan Kiehl, alene i den jyske direktørstol. Hun skulle ikke bare købe sin partner ud for at fortsætte. Hun skulle også overbevise banken og sig selv om, at hun og de tre øvrige medarbejdere var i stand til at følge strategien og betale af på de tunge it-investeringer, som Wordpilots netop havde foretaget.

Tungen på vægtskålen, der afgjorde, at Kiehl fortsatte alene ved styrepinden, blev det advisory board, som Wordpilots blev præsenteret for af Favrskov Kommune, blot et år inden Kiehl blev eneejer. Her havde en vaks erhvervschef skabt et setup, hvor kommunens erhvervsvirksomheder kunne matches med profiler fra erhvervsnetværkets bestyrelsesnetværk. Præcis som driftige erhvervschefer også praktiserer det i bankerne. Og som betyder, at Wordpilots nu har rundet det 11. år med en veldreven virksomhed.

Læs også: ITW GSE sparer sekscifret beløb på oversættelser med Wordpilots.

Sparring på økonomi og salg

Board-medlemmerne kom ikke kun til at give den finansielle og salgsmæssige sparring, som Wordpilots følte sig udfordret på. De gik også ind og gav personlig rådgivning – specielt i årene efter Kiehl stod alene med beslutninger og merudgifter.

På boardets foranledning blev kundeporteføljen vendt på hovedet, så de dårligst betalte opgaver – typisk dem, hvor virksomheden er underleverandør frem for at have et direkte forhold til kunden – i dag fylder mindst muligt. De store velkendte internationale kunder, der er gode at brande sig på for en mindre fisk, er der stadig, men de fylder ikke meget i forhold til de mange danske kunder, der arbejder direkte med Wordpilots.

 

På boardets foranledning blev kundeporteføljen vendt på hovedet

 

Den slags kan mærkes på bundlinjen. Banken kan kun være tilfreds med Wordpilots’ flyvetur. Den var vidende om det loop, der kunne have været virksomhedens død, da Joan Kiehl sad alene med ansvar, drift og store investeringsudgifter.
Virksomheden har i stedet vendt minus til plus og skriver netop nu kontrakt med endnu en medarbejder. Den har samtidig præsenteret en femårsplan med kontrolleret vækst, som gerne skulle betyde en medarbejder mere om året og en omsætning, der gerne skulle stige fra fire til små 11 mio. kr.

Gratis boards til alle

Og hvorfor er historien om Wordpilots så interessant? Ja, det er den, fordi størstedelen af smv-segmentet i Danmark har under 50 ansatte. Langt de fleste har faktisk under ti ansatte, og dermed har mange af dem udfordringer som Wordpilots. For dem kan et advisory board gøre en kæmpe forskel.

 

Den fremsynede erhvervschef i Favrskov kommune havde i den grad fat i noget rigtigt, da han i tilbage i 2014 tilbød erhvervsvirksomheder et gratis advisory board i et år. Mere af den slags.
Hvorfor ikke sætte Favrskov-modellen i system, så alle unge virksomheder – uanset hvad deres virksomhed laver, eller hvor de geografisk hører hjemme – tilbydes et gratis board efter det første år som virksomhedsejer? Der er masser af kompetente profiler derude, der som i Favrskov gerne gør en gratis indsats. Og når det efter et år viser sig, at timerne med boardet faktisk kan ses i regnskabet, så er det ligesom hos Wordpilots ikke svært at tage en beslutning om, at boardet nu fortsætter med aflønning.

 

Tænk, hvis vi kunne skabe en kultur, hvor det bliver naturligt at tage eksperterne med på forretningsrejsen, før flyveren crasher og i stedet flyver til månen. Det ville ikke alene gavne den enkelte virksomhed. Det ville også gavne Danmark

Få et uforpligtende tilbud

Tak. Vi har modtaget din henvendelse.

Mød vores co-piloter

Kompetenceskema