Hvis du hører til dem, der sætter komma efter kryds og bolle-princippet, er der her nogle enkle huskeregler, der hjælper dig godt på vej!
- Husk, at der sættes altid komma mellem to verber i imperativ (bydemåde), når de tager forskelligt objekt (genstandsled).
Eksempel: Gem dokumentet, og luk programmet. - Der sættes altid komma foran konjunktionen (bindeordet) “men”.
Eksempel: Jeg vil gerne overnatte her, men det forudsætter, at der er et ledigt værelse. - Der sættes altid komma foran konjunktionen (bindeordet) “når”.
Eksempel: Du skal huske at lyne jakken, når du går ud. - Der sættes altid komma foran “som” og “der”, når de kan byttes om.
Eksempel: Giv mig lige den bog, der ligger på bordet. - Der sættes altid komma foran spørgende hv-ord (hvem, hvad, hvor, hvorfor, hvordan, hvornår osv.).
Eksempel: Spørg dem lige, hvorfor de først tager toget i morgen. - Der sættes altid komma foran “at”, der ikke efterfølges af et verbum i infinitiv (navnemåde).
Eksempel: Det er vigtigt, at du tænker, før du taler.
Du er meget velkommen til at printe huskereglerne og lægge dem under dit skrivebordsunderlag eller i skoletasken, så du har dem lige ved hånden, når du skal bruge dem 😊
Skal der være apostrof før -s i genitiv (ejefald)?
På dansk sætter vi som udgangspunkt -s på et substantiv (navneord) eller et proprium (egennavn) for at angive et ejerforhold.
Hedder det “nogen” eller “nogle”?
Det kan ofte være svært at høre forskel, da begge ord i daglig tale ofte
Hedder det at ”mobbe” eller ”moppe”?
Det kommer helt an på, hvad du mener, for der er tale om to helt