Hvad er madudtryk?

Mad bruges ofte i faste udtryk, fordi det er en universel og grundlæggende del af vores liv og kultur. Mad er noget, alle mennesker kan relatere til, og det har historisk været tæt knyttet til overlevelse, fællesskab og identitet. Derfor bliver mad ofte en praktisk og farverig metafor i sproget. Det ses tydeligt på dansk, hvor vi har et væld af udtryk, der låner billeder fra madens verden. Disse udtryk gør vores daglige sprog farverigt, sjovt og levende.  

Her er nogle eksempler på, hvad de betyder, og hvordan de bruges: 

  • Være en heldig kartoffel – At være meget heldig, f.eks.: “Du vandt igen? Sikke en heldig kartoffel.” 
  • Et råddent æble – Noget eller nogen, der ødelægger det for andre, f.eks.: “Den ene medarbejder var et råddent æble i teamet.” 
  • Få en appelsin i turbanen – At få en uventet fordel eller noget godt, f.eks.: “Da hans flybillet blev opgraderet til business class, var det som at få en appelsin i turbanen.” 
  • Være en hård banan – At være sej eller stå fast, f.eks.: “Hun var en hård banan under forhandlingerne.” 
  • Gå agurk – At blive overdrevet vred eller ukontrolleret, f.eks.: “Han gik helt agurk, da de scorede i sidste minut!” 

Andre eksempler på madudtryk på dansk er: 

  • Spise brød til (”at tage sig tid til at tænke sig om”) 
  • Træde i spinaten (”at sige eller gøre noget dumt”) 
  • Rosinen i pølseenden (”at være den sidste” eller ”at det bedste kommer til sidst”) 
  • Være på lakridserne (”at være opmærksom og reagere hurtigt”) 

Du kan se alle vores sprogtip i “Sproghjørnet” på vores hjemmeside.
Ellers kan du tage fat i os på 86 60 00 70 eller skrive en mail til pm@wordpilots.dk

Få et uforpligtende tilbud

Få ugentlige sprogtip direkte i din indbakke!

Tak. Vi har modtaget din henvendelse.

Mød vores co-piloter

Kompetenceskema